alap_logo_

Tisztelt Olvasók!

Igaz, már ősz van, én mégis egy nagyszerű nyári kirándulásról szeretnék beszámolni, amely nem jött volna létre, ha nincs a TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0002 Színezd újra! című pályázata.


Ez a pályázat lehetővé tette, hogy 36 gyerek és 4 pedagógus teljesen ingyen 5 csodálatos napot tölthetett el az Aggteleki Nemzeti Park területén. Persze ez sok ember összehangolt munkájának volt köszönhető. Köszönjük!


Augusztus 24-én indultunk el kalandos utunkra egy nem túl kényelmes busszal, amelynek a vezetője egy nagyon kedves, humoros férfi volt, András bá. Megkedveltük közvetlen, barátságos természetét. Első megállónk a Tisza-tó, egy kis biológiaóra, ahol a mi gyerekeink igen jól szerepeltek: ismertek minden madarat, növényt, amit láttunk. Aztán motorcsónakázás a zegzugos nádban. Mivel csodálatosan meleg időt fogtunk ki, a Tisza-tó vizében még fürödhettünk is-illetve csak a bátrabbak. Az esti órákban értük el Szögligetet, azon túl 1,5 km-re a nagyon szép szállásunkat, egy összkomfortos, gyönyörű udvarral, játékokkal, hatalmas várral rendelkező házat. Este sütögettünk, beszélgettünk, játszottunk.


Másnap Aggtelekről érkezett egy előadó, aki vetített nekünk a nemzeti parkról. Kora délután pedig legyalogoltunk Pista bácsi tájházába, ami azért volt érdekes, mert a régi kis parasztházban mindent ki lehetett próbálni, meg lehetett fogni. Pista bácsi pedig mesélt, mesélt…Éjszaka még megejtettünk egy gyalogtúrát zseblámpa nélkül a Tetves-patakhoz, majd rókavadászat volt az udvaron.


Ezen a keddi éjszakán csodálatos, titokzatos dolgok estek meg a szállásunkon: szellemek bekenték a kilincseket fogkrémmel, eltologatták a szekrényeket az ajtók elé, összekötötték a cipőfűzőket. Kik lehettek?


Szerda reggel még ezt tárgyaltuk, amíg elutaztunk a gyönyörűséges edelényi kastélyszigetre. Ilyen szép kastélyt ritkán látni, szájtátva hallgattuk Ludmilla grófnő történetét, még nézelődtünk. Délutáni programként felmásztunk a Szögliget melletti Szád-várra, ami 4-5km-es hegymenetet jelentett a gyerekek vezetésével. Mit mondjak? Azt hittem, sosem érünk fel. De a téma még mindig a szellemek.


Nagyban bizonygattam a gyerekeknek, hogy ” szellemek márpedig nincsenek”, amikor megjelent Szögliget szelleme. A gyerekek hatalmas sikoltozást rendeztek, és kellett pár perc, mire elkezdték üldözni a galádot. Az pedig elillant. Ilyen ijedelmek után őrséget szerveztünk, hátha visszatér a hívatlan vendég.


Csütörtökön reggel kissé álmosan keltünk, de a miskolctapolcai barlangfürdőbe már élénken masírozott be a csapat. Nagyon jól éreztük magunkat, egész nap fürödtünk. Este szerveztünk egy kis előadást a tábori élményekből, majd búcsú diszkót. Hatalmasat táncoltunk.


Péntek reggel sajnos pakolni kellett, elhagytuk a szállást. Délelőtt még meglátogattuk az aggteleki cseppkőbarlangot, kigyönyörködtük magunkat a páratlan szépségű cseppkövekben, majd miután visszanyertük a normál testhőmérsékletünket, elindultunk hazafelé.


A késő esti órákban érkeztünk Pusztaszerre, ahol rengeteg szülő hiányolta már a csemetéjét.


Köszönjük azoknak a munkáját, akik lehetővé tették, hogy mi jól érezzük magunkat!


Pusztaszer, 2015.október 13.

Mészárosné Varga Gabriella