Esélytöbblet a baksiaknak

+36-62-269-233 info@baks.hu

Menü
Eredmények

Sportudvar

sportudvarBakson az elmúlt hetekben, hónapokban több panaszt hallhattunk a lakosság és a szülők részéről a faluház mögötti játszótér állapotát illetőleg. A játékok rossz állapotba kerültek a folyamatos karbantartás ellenére is. Az idősebb, nagyobb gyermekek nem rendeltetésszerű használata sajnos nyomot hagyott a játszószereken. Megoldást kínál erre a problémára a 2014. július 17-én n indult TIOP-3.2.3.A-13/1-2014-0001 kódszámú, „Esélytöbblet a baksiaknak” projekt.

A projektelemek között, a játszótér szomszédságában kialakítunk egy sportudvart is. Mivel a helyszín Baks központjában található, így mindenki igénybe veheti majd, aki mozogni vagy a szabad levegőn sportolni szeretne.

A kültéri sportok hagyománya Kínából származik és mára a világ több pontján népszerűvé vált a szabadtéri fitnesz. A telepített gépeken végezhető gyakorlatok nagyon egyszerűek, ezért a fiatalok, az idősek, sőt még a fogyatékkal élők is végezhetik azokat. A saját testsúlyos edzés nagyon előnyös, látványos, és teljesen ingyen elérhető edzésmódszer mindenki számára. A gépek masszív fém szerkezete erős és tartós, ellenáll a rongálásnak. Reméljük, az új lehetőséget megragadva a „játszótérhez már öreg” örök-fiatalok is megtalálhatják szórakozásukat, állóképességüket és közérzetüket javítva.

A sportudvar mellett a régi játszótér is kap egy új kötélpályát, bővítve azon játékok számát, amelyet a kisiskolás korú gyermekek használhatnak.

A sportudvart és a kötélpályát a TÁMOP 5.3.6-11/1-2012-00013 Komplex telep program Egészségnapjának keretein belül avatjuk majd fel. Az egészségnap és az ünnepélyes átadás időpontja 2014.10.04. (szombat).

Átadás - 2014.07.17.

Október 4-én négy projekt „találkozása” révén egész napos program kavalkád várta a több száz baksi érdeklődőt.

atadas_1„A jövőnek dolgozunk” komplex telep-program pályázatából immáron 5. alkalommal megszervezésre kerülő Egészségnapon délelőtt a Mária-telepi Közösségi házban tartottak belgyógyászati szűrővizsgálatokat, ami délután folytatódott a Faluházban, kiegészülve lúdtalp-szűréssel, illetve életmód tanácsadással. Ekkorra már benépesült a Faluház előtti tér, mivel a község két új beruházásának eredményeként ünnepélyes átadásokra került sor.

 

Először a játszótér bővítéseként kialakított Sport- és Fitneszparkot (TIOP pályázat), majd a teljesen felújított és megújult Faluházat (Darányi Ignác terv) vehette birtokba a nagyközönség. Búza Zsolt polgármester köszöntője mellett olyan prominens személyek méltatták a faluban végbemenő fejlesztéseket, a közösségépítést és a felzárkóztatást szolgáló programokat, mint Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegyei püspök, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Antal Imre plébános, aki megáldotta az új létesítményt.

Ezt követően az Egészségnapon a mozgás kapta a főszerepet, ahol – a bemutatók mellett – olyan sportokat próbálhattak ki az érdeklődők, mint a bootcamp, TRX, alakformáló torna és a taekwondo. Mindeközben a gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások, trambulin, gokart várta.

Négy órától a Baksi Hagyományőrző Egyesület által szervezett Tökfesztivállal folytatódott a nap, ahol tökből készült ételkülönlegességek, a baksi néptáncosok, a tiszakálmánfalvi Harmat zenekar, valamint vacsora és utcabál várta az érdeklődőket.

Nyílvánosság

Vállalt indikátoraink, táblázatát alapján:

Mutató neve Típus (output / eredmény) Mérték-egység Bázis – érték Minimálisan elvárt célérték Előző jelentés időpontjában érvényes érték Jelentéstétel időpontjában érvényes érték Megjegyzés
Felújítottlakások

száma

db 0 7 0 0
Felújítottlakások

nettó

alapterülete

m2 0 54,2 0 0
Felújítottlakóépületek nettó

alapterülete

m2 0 379,4 0 0
Felújítottlakóépületek száma db 0 1 0 0
Új építésűszociális

bérlakások

száma

db 0 16 0 0
A lakhatásiberuházással érintett

családok száma

család 0 23 0 0
A lakhatásiberuházás

során

érintett

személyek száma

0 71 0 0

 

A projekt kötelező és egyéb programelemeinek ütemezése
Épület felújítási tevékenység Tervezett kezdés Tervezett befejezés Bevont lakás megnevezése Mértékegység Érint. családok száma Helyszín
Sport- és játszóudvar létesítése 2014.09.20. 2014.09.29. nr nr. nr. 6768 Baks, fő utca 84/A
7 lakásos szociális bérlakás felújítása 2014.11.15.. 2015.03.30 szociális bérlakás nr 7 6768 Baks Fő u.112
8 telken 2 lakásos ikerház építése 2015. 03.01.. 2015.10.15. szociális bérlakás nr 16 külön lista szerint
Buszforduló és buszmegálló kialakítása 2015. 03.01.. 2015.10.15. nr. nr nr 6768 Baks külterület, hrsz 3

A pályázati célok szerint 1 épületben 7 lakás felújítását és 8 épületben 16 lakás építését, a lakások mérőórákkal történő felszerelését kellett a programba bevonni. Mindezen mutatóknak a 2015. október 31 -ig kell teljesülniük.

A programba bevonásra kerülő célcsoport a TÁMOP 5.3.6-11/1-2012-0013 kódszámú projektben egyéni fejlesztési tervvel rendelkezők köréből került ki. A TIOP pályázat beadása előtt az önkormányzat egy belső pályázatot írt ki a lakások bérleti jogviszonyára vonatkozóan. a pályázók akkor a bérleti jogot elnyerték, így aktív szociális munka folyik azóta is a bevont egyénekkel, családokkal. Elkezdődött a munkakeresés családi szövetségben projektelem, amely segítséget nyújt a beköltözni kívánók számára.

A TIOP projekt június 15-én kezdődött el

2014. július 17-én került megrendezésre a TIOP projektnyitója. A projektnyitón részt vett a Miniszterelnökség Zsigmondné dr Vitályos Eszter Zsuzsanna államtitkár által vezetett Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság munkatársa és az Emberi Erőforrások Minisztériumának két munkatársa, Jónás Csilla főreferens és a Tenczer Tamás szakmai tanácsadó, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő is. A projekt megnyitón áldást mondott Szeged-Csanád Egyházmegye képviseletében Kondé Lajos pasztorális helynök.

A „sportudvar, játszóudvar építése” projektelemet a kivitelező határidőre (2014.09.29.) teljesítette.

A Sport- és Játszóudvarnak helyet adó 325 hrsz. szintén ingatlan a főpályázó tulajdonában van. Ingatlanrendezést nem igényelt. A sportudvar, játszóudvar ünnepélyes átadásra 2014.10-én a TÁMOP program keretében rendezett egészségnapon került sor, melyen többek között részt vett Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád egyházmegyei püspök és Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrás Minisztérium Felzárkózási Államtitkárság helyettes államtitkára is. (CIKK mellékelve). A Baks Fő utca 84/A (325 hrsz) alatt épült sportudvar, játszóudvar hozzájárult a szegregáció csökkenéséhez. Az integrált környezetben kialakításra került sportudvar, játszóudvar „közösségi térként” hozzájárul a cél megvalósulásához, ugyanis a Mária-telepen és a Baks belterületén élők a helyszínen közösen tölthetik el szabadidejüket sportolással, valamint gyermekeik a játszóeszközöket közösen használhatják.

A „7 lakásos szociális bérlakás felújítása” 2014.11.15-én, a munkaterület átadásával elkezdődött. A kivitelező a felújítást a nehézségek (időjárási viszonyok-tél) ellenére jól halad. A felújítás határidőre történő befejezése után a lakók hamar beköltözhetnek a felújított épületbe. A főpályázó (Baks Községi Önkormányzat) tulajdonában van a Baks. Fő u.112. sz. 7 lakásos szociális bérlakás, melynek energetikai felújítása a projekt eleme.

A 16 új szociális bérlakás építésének elkezdése a hatóságok (építési hatóság, földhivatal) lassúsága miatt a későbbiekben kezdődik el. A 8 db kétlakásos ikerház felépítésének telkei közül 7 db ikerház építéséhez szükséges volt 8 db telekingatlan-, ill. ingatlanrész megvásárlása.

8 telken 2 lakásos ikerház építési helyszínek:

6768 Baks, Ady E. u. 40.,

6768 Baks, Ady E. u. 26.

6768 Baks, Barátság u. 5.

6768 Baks, Kassai u. 43.

6768 Baks, Kolozsvári u. 19.

6768 Baks, Kolozsvári u. 35.

6768 Baks, Kolozsvári u.13.

6768 Baks, Kossuth u.3.

A „buszforduló és buszmegálló kialakítása”-val kapcsolatban problémák eddig nem merültek fel.

A sportudvar, játszóudvar kapcsán céljaink teljesültek, hiszen a közösség a sport és játszóeszközöket aktívan használja. Építési tevékenységeink zöme azonban a következő évben valósul meg, így projekt céljaink nagy része a következő évben teljesül.

Pályázatunk rendszeresen megjelenik a helyi lapban a Baksi Hírmondóban, de az „Esélytöbblet a baksiaknak” megjelent már a www.kistelekjaras.hu online hírportálon és Délmagyarország című megyei lapban is. Pályázatunk honlapja a http://www.baks.hu/eselytobbletabaksiaknak/ internetes cím alatt található, amelyen naprakész információkat találhatnak a pályázat előrehaladásáról.

A helyi intézményekkel kitűnő kapcsolatot ápolunk (Általános iskola, Óvoda, Polgármesteri hivatal, Gondozási központ, Családsegítő szolgálat). A TÁMOP 5.3.6-11/1-2012-2013, „A jövőnek dolgozunk!” című pályázat munkatársaival, a két pályázat szinergiájának jegyében a munka kapcsolatunk kitűnő, a kollégák nagyszerűen egymás segítik munkáját.

Megjelent cikkek:

http://www.kistelekjaras.hu/index.php?module=cikk&id=2790&mid=1

http://www.kistelekjaras.hu/index.php?module=cikk&id=2744&mid=1

http://www.kistelekjaras.hu/index.php?module=cikk&id=2746&mid=1

http://www.kistelekjaras.hu/index.php?module=cikk&id=2712&mid=1

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/onfenntarto_telepules_a_cel_bakson/2401288/

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/baksi_fecskehazak/2392032/

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins