Éld túl a hónapot! – II. Social Reality Show

  1. március 3-án immáron második alkalommal került megrendezésre a Social Reality Show a Csillagházban. A 2013-as évhez hasonlóan tanulságos program célja a mélyszegénységben élők pénzügyi döntéseire, életstratégiáira és motivációra való érzékenyítés volt azok számára, akiknek ez a léthelyzet nem tartozik a mindennapjaikhoz.

Ezúttal a TIOP szociális bérlakás pályázat és az Erőforrás Szociális Szövetkezet munkatársai alkothattak közös családot azokkal, akik a megújult Fecskeház bérlakásainak várományosai. Mindez játékos formában, a Sociopoly nevű társasjátékon keresztül történt, amelyet Bass László az ELTE szociális munkás hallgatókat képző oktatója fejlesztett ki munkatársaival. Ő ezúttal játékmester volt, színész-színirendező kollégája pedig a szituációk életre keltésében volt segítségére, és a humor erejével igyekezett oldani a játék témájának komolyságát.

DSCF0259

5 család indult neki egyetlen hónapot jelképező 30 mezős játéktáblának, ahol a dobókockán forgó szerencse és a tudatos döntések egyformán fontosnak bizonyultak. A családok a munkanélküliség alaphelyzetéből kiindulva még a startnál eldönthették, hogy hány gyermek nevelését vállalják. Minden család gyermekbarátnak bizonyult, legalább 1 gyermek felnevelését mindenki fontosnak tartotta, de nagycsaládosok is akadtak, 3 gyermekkel. A hónap elején mindenki megkapta a mai hazai viszonyoknak megfelelő állami támogatásokat. Majd szabadon dönthetett róla, hogy a bevásárlást és a számlák kifizetését előre vagy utólag szeretnék teljesíteni. Ezután indultak útnak a játékosok a táblán, mindig olyan szerencse vagy szerencsétlenség mezőre lépve, amilyet éppen a dobókocka diktált.

Szemtanúi lehettünk, hogy az 5 család 5 teljesen különböző életutat járt be a mélyszegénységben élők lehetőségei közül. Egy ügyesen gazdálkodó, megtakarításokra törekvő családot egy váratlan tűzkatasztrófa az utolsó pillanatban döntött romba egy biztosítatlan házban. A legkomolyabb anyagi gyarapodást ott láthattuk, ahol sok munkalehetőség adódott, fel merték vállalni a feketemunka kockázatát, és az ellenőrzéseket is mindig sikerült megúszni. Megmutatkozott az is, hogy egy többgyermekes családban miként akadályozza egy család anyagi helyzetének javulását a más munkák elvállalását kizáró közmunka, ami csak annyi jövedelmet ad, hogy egyik hónapról a másikra éppen csak ki lehessen jönni. Megfigyelhettük, hogy ha jókor kapunk egy kis plusz munkából származó jövedelmet, akkor kezdetben, még ha nehéz is, de akár ki is lehet kerülni az adósságokból. És egy drámai sorsú család tragédiáját is átélhettük, azaz, hogy mi történik olyankor, ha sem a szerencse, sem a környezetünk támogatása nem áll mellettünk, és az egyetlen, akihez fordulhatunk, ha baj van, az az uzsorás.

DSCF0260

A legnagyobb tanulság a részvevők elmondása szerint az volt, hogy bármilyen taktikád is legyen, ha nincs munka, és a táblán többnyire a rossz dolgok történésére számíthatsz, semmint a jó fordulatokra, akkor az a legerősebbeket is komoly próbatétel elé állítja, akár csak egy játék erejéig is. A valóságban bizonyára még inkább így van. A nehéz pillanatokat tartogató játék alapvetően mégis jó hangulatban telt. Ami ezt megtörte olykor, az nem volt más, mint a mélyszegénységben élők sorsával való együttérzés előtti tisztelgés 1 perces néma csendje.

Hős Gábor

szociális munkás Csillagház

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>